Januar 2021 - MATERINSKI DOM PRAZNUJE 10-LETNICO

Ta mesec mineva deset let odkar smo na Jesenicah v okviru Društva za pomoč ženskam in otrokom žrtvam nasilja Varna hiša Gorenjske odprli prvi materinski dom na Gorenjskem, Materinski dom Gorenjske. Junija 2017 smo se preselili v Kranj, kjer smo v samem središču mesta le nekaj korakov oddaljeni od vseh potrebnih institucij (šole, vrtci, prometna infrastruktura, zdravstveni dom itd.). Dom je namenjen materam z otroki in nosečnicam, ki so se znašle v trenutni ali dalj časa trajajoči socialni stiski in nimajo drugih možnosti za bivanje. Pomembno je, da so naše uporabnice pripravljene na aktivno reševanje svoje stiske. Istočasno lahko sprejmemo 4 ženske in 6 otrok.

Poleg namestitve v prijaznem in spodbudnem okolju naši uporabniki dobijo psihosocialno pomoč in podporo, ki jo nudijo strokovni delavci in zunanji sodelavci – prostovoljci.

V desetletju našega delovanja smo sprejeli 90 žensk in 118 otrok, skupaj 208 uporabnikov. Sprejeli smo 7 nosečnic, ki so v času namestitve v domu tudi rodile. Pri našem delu smo se srečevali z različnimi zgodbami in skupaj z uporabnicami doživljali vzpone in padce, jih spodbujali ter vztrajno podpirali na njihovi poti. Naše veselje je še posebej veliko, ko nas uporabnice po končanem bivanju v domu pokličejo in nam hvaležno povejo, da so si uredile svoje življenje.