April 2023 - STATISTIKA PROGRAMA CIS ZA LETO 2022

V letu 2022 je bilo v program CIS (Center za informiranje in svetovanje za žrtve nasilja na Gorenjskem) vključenih 130 uporabnikov. Od tega je bilo obravnavanih 108 odraslih in 22 otrok in mladostnikov žrtev nasilja. Program CIS je namenjen vsem, ne glede na starost in spol. Večinoma se po pomoč obrnejo ženske, ki doživljajo nasilje, se pa v program vsako leto vključujejo tudi moški z izkušnjo nasilja. V letu 2022 se je v program CIS vključilo 81% žensk in 19% moških. Povprečna starost uporabnikov, ki so se vključevali v program je bila 38 let pri ženskah in 21 let pri moških.

Od vključenih 130 uporabnikov v letu 2022 je 76% uporabnikov prihajalo z območja spodnje Gorenjske, 17% pa z območja zgornje Gorenjske. V program so se vključevali tudi uporabniki iz drugih delov Slovenije, teh je bilo v letu 2022 7%. Največ uporabnikov izve za naš program preko Centrov za socialno delo, našega društva Varna hiša Gorenjske, prijateljev, znancev ter zadovoljnih uporabnikov.

Večina uporabnikov, ki se obrne po pomoč v program CIS, se ob strokovni pomoči zmore odmakniti iz nasilnega odnosa, izstopiti iz vloge žrtve ter se okrepiti in samostojno zaživeti v miru brez nasilja.